Kestotalouspaperi

toukokuu 9, 2019Emmi-Riika
Blog post

kestotalouspaperi, flanelli, pellava

kestotalouspaperi, flanelli, pellava

Kestotalouspaperi on ehdoton apu perheissä, joissa vauva harjoittelee syömään tai nurkissa hyörii lapsia muuten vaan. Olen myös huomannut niistä olevan apua, kun napero tekee ruokataidetta. Valumat jättävät jälkensä suupieleen ja pöytään. Tiskirätti on liian kaukana ja parhaimmassa tapauksessa kestotalouspaperista tulee osa taideteosta, kunhan se on käden ulottuvilla. Palat jopa houkuttelevat naperoa siivoamaan jälkensä.

En ole koskaan oppinut käyttämään talouspaperia, mutta ensimmäistä kertaa aloin kaivata sitä, kun napero opetteli syömään. Talouspaperin virkaa toimittivat silloin harsot. Meillä on ollut jo pitkään käytössä kestorätit, joten miksi ei sitten kestotalouspaperit. Yksi syy pehmeiden flanellisten kestoarkkien ompelemiseen olivat myös nenät. Kyllä vaan, pienet nuhaiset nenät, joiden aluset rikkoutuvat muusta paperista ja vuotavat ihan liian usein minun makuuni. Eikä niitä nenäliinoja koskaan ole silloin, kun niitä tarvittaisiin.

Materiaalit paperiarkkeihin jäivät jäljelle muutamasta ompeluprojektista. Epämääräiset pellava- ja flanellipalat löysivät paikkansa kestotalouspaperina. Parhain materiaali ekologisesta näkökulmasta katsoen on tietenkin vanhat rikkinäiset vaatteet ja vaikka lakanat. Puuvilla imee hyvin vettä ja on pehmeää. Arkit voi vaikka ommella kaksinkertaisena, jos materiaali on haurasta ja ohutta. Ajattelin kyllä vielä tehdä muutamasta kuluneesta ja rikkimenneestä vaatteesta lisää arkkeja, mutta kauniista on kiva aloittaa.

talouspaperi, pellava, muki, kattaus pyykkikori, kestotalouspaperi

Ompelin vielä lopuista kangaspaloista pyykkikorin talouspapereille, sillä kokemus on opettanut, että muuten arkit pyrkivät samaan paikkaan kuin kadonneet sukat. Siellä kadonneiden paikassa on ilmeisen mukavaa, sillä ei kai sinne muuten koko sukkakanssa vaeltaisi. Koska yritän estää arkkien lähdön, päätin pistää paremmaksi ja ommella pyykkikoriin flanellisen sisäpuolen. Ehkä ne rakastuvat uuteen pehmeään kotiinsa, eivätkä lähde etsimään onneansa muualta.

Ensimmäisenä koriin pääsi kuitenkin lämmittelemään kovia kokenut aloevera, joka kasvatti kuin kasvattikin juuret uudelleen. Mutta se on jo toinen tarina.

Tätä kirjoittaessa arkit ovat jo seikkailleet muutamia kertoja vaatteiden seassa pesukoneessa, sillä yritän käyttää niistä jokaisen kulman ennen kuin ne pääsevät karuselliin.

Ja tähän loppuun kaikki mitä tarvitaan kestotalouspaperin ompelemiseen:

/\ Jos saumuria ei ole, ompelukoneella voi reunoihin käyttää siksakkia.

/\ Materiaaliksi käy frotee, flanelli, pellava, puuvilla tai vanhat vaatteet tai lakanat –>Aika monet puuvillat voi repäistä, kun reunaan tekee pienen hakin. Neliöt syntyvät vaivatta.

/\ Arkit voi saumuroida kaksin- tai yksinkertaisiksi.

/\ Youtube- pätkä, josta voi oppia miten saumurilla ommellaan terävät tai pyöreät kulmat –> Teen noin ensikerralla!

Nyt vaan ompelemaan. Kyllä ne paikkansa löytävät!

Comments (2)

 • Milla Sukhilta

  toukokuu 13, 2019 at 3:01 pm

  Tulipa näistä kauniita (ja käytännöllisiä)! Toivottavasti sopii, että jaamme Facebookissa – Youtube-vinkkikin oli tervetullut 🙂

  1. Emmi-Riika

   toukokuu 13, 2019 at 3:32 pm

   Sopii ehdottomasti 🙂 Olen itsekin tyytyväinen. Kiitos, tämä oli eka kommentti tähän blogiin!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Prev Post

Siitä tässä on kysymys – Vapussa ja muussa

toukokuu 4, 2019

Next Post

Myllypuron luontopolku, lehti, havut

Myllypuron luontopolku - kunhan vain osaamme katsoa lähelle!

toukokuu 30, 2019